Livet

“Hej, hvordan går det?”

Kender I det med at lyve, når nogen spørger én, hvordan det går? Eller at man måske bare snakker udenom, fordi man ikke kan overskue at snakke om det? Eller at man helt undgår nogen mennesker af frygt for, at spørgsmålet skulle komme op? Det kender jeg.

Det går ikke så godt for tiden. Jeg har haft gode perioder, men de seneste par år har min grundglæde været minimal. I lang tid lagde jeg låg på alle de negative følelser, jeg gik med og delte dem ikke med nogen, men da en helt vanlig arbejdsopgave for nogle måneder siden fik mig til at bryde fuldstændig sammen, vidste jeg godt, at jeg var nødt til at tage det alvorligt.

Jeg åbnede først op over for mine forældre, siden for veninder, og senest har min læge henvist mig til en psykolog, som hjælper mig – og måske allervigtigst: forstår mig.

I hverdagen kæmper jeg med ensomhed, fordi jeg ofte ikke føler mig forstået. I de situationer hvor jeg frygter, at mit galopperende hjerte banker hul i min brystkasse for at hoppe ud og lande på gulvet med et splat, får jeg at vide, at jeg nok bare trænger til lidt julehygge; at jeg lige må tage mig lidt sammen; at jeg må ha’ en fortsat god dag.

Samtidigt viser undersøgelser, at tusindvis af unge har det på nøjagtigt samme måde som mig. Hvorfor er det så så ensomt? Hvem er alle disse unge i statistikkerne?

Måske forstår vi hinanden bedre ved at dele ensomheden med hinanden – her er i hvert fald mit forsøg. Please bekræft mig i at jeg ikke er alene om at føle sådan her.

10 thoughts on ““Hej, hvordan går det?””

 1. Jeg har det på præcis samme måde. Men da jeg blev henvist til en psykolog, følte jeg heller ikke at hun forstod mig, selvom hun var enormt rar og professionel. Jeg har tit svært ved, at sætte de helt rigtige ord på, hvad jeg egentlig føler og hvordan jeg egentlig har det, så derfor synes jeg nogle gange, at det er nemmere bare at lade vær. For så er der ikke nogle der misforstår og mistolker. Men det duer jo heller ikke… så jeg er lidt i vildrede når jeg har det værst!

  1. Jeg er ked af at høre, at du ikke har haft held med din psykolog. Har du prøvet at snakke med en anden end hende? Jeg tror virkelig kemi betyder meget i sådan en situation, og det er virkelig ærgerligt, hvis man bare taler forbi hinanden.
   Det her lyder måske ikke synderligt optimistisk, men jeg tror, at folk misforstår og mistolker under alle omstændigheder, så derfor kan vi lige så godt være så åbne som overhovedet muligt omkring, hvordan vi har det. Forhåbentlig er der så én eller anden, der forstår.
   Tak fordi du delte dette. Jeg ønsker dig alt det bedste ❤️

 2. Du er så sej, fordi du tør dine tanker søde Anna. Jeg tager virkelig hatten af for dig – og så håber jeg, at vi snart kan knække den triste kurve med alle de unge, som føler sig ensomme. Du gør ihvertfald dit forsøg. <3

  1. Tusind tak for din søde kommentar, Thit ❤️ Ja, jeg håber, at det kan gøre bare en lille forskel at være åben omkring det. Det er da forsøget værd.

 3. Tak fordi du deler, søde Anna! Jeg sender dig et varmt, virtuelt kram <3 Jeg kan også nikke genkendende til, at det nogen gange er lettere at give den gode version, når nogen spørger hvordan jeg har det.

  1. Mange tak fordi du også deler, Sarah ❤️ Det er rart at vide, at man ikke står alene med de følelser, som man normalt ikke lige kaster om sig med, når man bliver spurgt hvordan det går.

 4. Åh, Anna. Af hjertet tak fordi du bringer det her emne på banen. Det er så vigtigt at kunne tale sammen om den slags – turde åbne op for de store følelser også. Folk bruger tit minifismer, der får det til at føles som om de fejer dine følelser under gulvtæppet, når du endelig åbner munden med ærlighed. Jeg lover dig, at du ikke er alene. Jeg havde den følelse enormt meget lige da jeg var flyttet til Aarhus – og oplever det somme tider, når jeg har haft trukket mig lidt tilbage fra mine studieveninder, fordi jeg ikke har orket hverdagens brok, stress og jag. Kender du det?

  1. Jeg kan nikke genkendende til alt hvad du skriver – tak for din kommentar! Det er så vigtigt at vide, at man ikke er så alene, som man nogle gange kan føle sig. Virkelig dejligt at du også deler ❤️

 5. Kære Anna
  Jeg har lige læst dine seneste 4 blogindlæg om hjemve, ensomhed, depression og ‘hvad man ikke skal sige til én med depression’.
  Først og fremmest vil jeg sige, at nej du er ikke alene❤️
  For det andet, hvor er du bare mega sej, at du deler noget så privat og følsomt med os❤️
  Jeg har selv været igennem 3 depressioner i mit liv og en del sorgprocesser, og der er intet der gør så ondt, som at have ondt indeni (siger jeg som nuværende førtidspensionist pga. at jeg er smertepatient).
  Mine råde til dig er at tage dig al den tid du vil/ kan og forsøge at finde en form for accept af, at du kun skal fokusere på nuet. Men det aller vigtigste, som jeg følte hjalp mig, og som du allerede gør, er at være ærlig og åben.
  Måske du kommer til at miste nogle venskaber, men lige nu er det vigtigste, at du tænker på dig selv og hvad du kan overskue❤️
  Jeg håber ikke det blev nogle trælse, bedrevidende råd, for det var ikke min mening
  De varmeste tanker og kram til dig.
  Kh Annemette

  1. Kære Annemette, sikke en dejlig kommentar – tusind tak for de søde, støttende og forstående ord ❤️
   Jeg kan mærke, at jeg især skal lære det med at fokusere på nuet. Som ung og studerende er man ofte nødt til at tænke meget frem i tiden og være strategisk i sine valg, og det er bare ikke optimalt, når man (sammen med ens livssituation) hele tiden ændrer og udvikler sig. Men vigtigheden af at gøre plads til gradvis udvikling i nuet frem for planlægning af fremtiden bliver mere og mere tydelig for mig.
   Jeg er ked af at høre, at du også har været igennem nogle rigtig svære perioder – det må være hårdt. Det lyder til, at det virkelig har sat nogle tanker i gang hos dig, og jeg takker for, at du med denne kommentar også sætter tanker i gang hos mig.
   Jeg ønsker dig alt det bedste.
   Kh.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *