Livet

5 ting, jeg gerne ville have vidst, inden jeg startede på universitetet

I løbet af de kommende uger vil tusindvis af unge mennesker brutalt blive kastet ud i livet som universitetsstuderende – noget, der bestemt ikke altid er lige let. Om to uger sidder jeg igen-igen i en forelæsningssal på Aarhus Universitet, hvor jeg tager hul på mit tredje år på uni, og jeg husker stadig tydeligt, hvordan det er at være nystuderende. Herunder finder I 5 ting, jeg gerne ville have vidst, inden jeg startede på uni:

  1. Karakterræset fra gymnasietiden fortsætter. Ja, bedst som man troede, at man endeligt satte punktum ved gymnasietidens “Hvad fik du?” ved at skrive sin allersidste gymnasiekarakter i sin hue, blev det juleeksamenstid på universitetet, og pludselig blev man mindet om, at alle ens nye medstuderende også har gået i gymnasiet og været en del af karakterræsets nysgerrighedsorkester af det evige “Hvad fik du?” ved offentliggørelsen af hvert eneste eksamensresultat. Jeg har skrevet et tip til, hvordan man håndterer spørgsmålet i dette indlæg.
  2. Bare fordi man typemæssigt er anderledes end ens medstuderende, betyder det ikke, at man er havnet på den forkerte uddannelse. Jeg fik lidt af et kulturchok, da jeg efter fem måneder på højskole startede på min business-uddannelse, som mildest talt tiltrak en anden type mennesker end dem, jeg havde været vant til at omgås. I lang tid overvejede jeg at skifte uddannelse, fordi jeg ikke rigtigt identificerede mig med den stil, der blev kørt på mit studie, men jeg blev ved med at tøve, fordi uddannelsen i sig selv egentlig var fin nok. Først da det endelig gik op for mig, at antallet af fællesinteresser med ens medstuderende ikke siger noget om, hvorvidt uddannelsen er rigtig for en eller ej, besluttede jeg mig for at blive på studiet. Efterhånden som vi lærte hinanden bedre at kende, har jeg også fået nogle rigtig gode venskaber gennem studiet, så alt er godt 🙂
  3. Det tager tid at lære at studere. I introugen på mit studie fortalte forskellige tutorer om studieteknikker, og om hvordan det er helt normalt, at der går et par måneder, før man finder ud af, hvad der fungerer bedst for en. Jeg skal i gang med 5. semester, og jeg har stadig ikke fundet den optimale studieteknik for mig. Og ved I hvad? Det går sgu fint! Det gør ikke noget, at man ikke har 100 % styr på, hvor meget man skal skrive ned i OneNote, eller hvor intensivt man skal læse teksterne, for den måde, man arbejder på på universitetet, har for langt de fleste alligevel minimalt at gøre med den måde, man kommer til at arbejde på senere i livet.
  4. Udvalget af kandidatuddannelser er en jungle. Hvis man vælger at læse videre på en kandidatuddannelse efter sin bachelor, er det tydeligt, at der er rigtig mange muligheder (og umuligheder!). Hvad der dog ikke altid er tydeligt er alle kandidatuddannelsernes mange forskellige adgangskrav, og det skal man være særligt opmærksom på, hvis man som jeg, vælger ikke at bruge sit retskrav. Nogle kandidatuddannelser bliver man optaget på kun på baggrund af ens karaktergennemsnit, til andre skal man skrive en motiveret ansøgning, mens nogle lægger størst vægt på CV. Mit bedste råd er, at man i god tid undersøger, hvilke kandidatuddannelser man kunne være interesseret i, så man har mulighed for at lægge sin energi dér, hvor det giver mest mening i forhold til ens chancer for at blive optaget på den kandidatuddannelse, man helst vil ind på.
  5. “Det søde studieliv” er en myte. Okay, det er altså ikke for at tage motivationen fra nye studerende, men let’s get real: Dem, der påstår, at man bare har SÅ god tid som studerende, og at pensum egentlig er ganske overskueligt at komme igennem, fordi alt det man læser jo er ting, man interesserer sig for – de lyver. Det er hårdt at studere, og der er rigtig mange ting, man må give afkald på i ens studietid. Derfor er det også ekstra vigtigt, at man nyder de goder, der trods alt er ved studielivet. Studierabat og den lange sommerferie er min redning.

Hvad ville I gerne have vidst, inden I startede på jeres studier?

Læs også: Om ikke at komme ind på sit drømmestudie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *